2016. március 26., szombat

Zárbetétek karbantartása a télikert nyílászáróiban

Télikert tervezés és építés karbantartás a zárbetét
A télikert zárbetéteit is cserélni kell
A zárbetétek működő, azaz a kulcs által mozgatott alkatrészeit csak a gyárilag javasolt kenőanyaggal szabad kenni, minden más kenőanyag bevitele káros a szerkezetre.
A lemezkés hengerzárbetétek reteszelő lemezkéit általában 0,13 mm-es sav- és korrózióálló nyomórugók működtetik. A lemezkék horganyötvözetből készült henger réseiben helyezkednek el. A kulcs behelyezésekor a kulcs lépcsőzetei hozzák mozgásba a lemezkéket, amíg beállnak nyitott állapotra. A kulcs kihúzásakor a nyomórugók reteszelő helyzetbe nyomják a reteszelő lemezkéket, az acéllemezkék tehát a horganyötvözetben csúsznak el, súrlódnak.
A télikertek és beépített teraszok zárbetéteiben a horganyötvözet súrlódási tulajdonságai nagyon jók, kenést nem igényel, sőt bármiféle kenés ártalmas! Ártalmas a grafitpor is, mert a levegő páratartalmának hatására a horganyba diffundál, és az alkatrészek méretei megváltoznak. Ennek következtében a lemezkék beékelődnek, és a hengerzárbetét használhatatlanná válik.
A csapos hengerzárbetétek kenőanyaga is a grafitpor a télikertépítésnél használt zárakban. E kenőanyag használata során a reteszelőcsapok nem szorulhatnak be. A grafitport vagy befúvatjuk, vagy a kulccsal visszük a kulcscsatornába. A befúvatás kedvezőbb, mert finoman szétoszlik az alkatrészeken a kenőanyag.
A hengerzárbetétek kulcsával való kenése: szórjunk a kulcsoldal lapján lévő horonyba csipetnyi grafitport, és tegyük a kulcsot a kulcscsatornába. Ismételjük meg, majd néhányszor húzogassuk ki-be a kulcsot, hogy az elzárócsapok palástjára is kerüljön por. Ezután forgassuk a hengert, hogy az elzárócsapok mellett kikerülő por a hengerpalástra is jusson. Különösen téli időszakban fontos a télikertek hengerzárbetéteinek kenése, mert a grafitpor nemcsak a súrlódást csökkenti, hanem megakadályozza a reteszelőcsapok befagyását is.

 Zárbetétek karbantartása és szerelése Budapesten és a télikert nyílászáróiban. A télikertépítés és gyártás befejezése után nem csak a zárak karbantartására és cseréjére, de a modernizálására is figyeljünk oda Budapesten és vidéken is. A legfontosabb fogalmak: zárbetét, karbantartás, télikert, építés, tervezés, kulcs, teraszbeépítés, zár, zár kenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése