2016. március 16., szerda

A kiegészítőzár

Ajtók ablakok zárai a télikertekben
A zárszerelés a télikertben is aktuális

A télikertek és beépített teraszok esetében is szükségünk lehet a nyílászárók megfelelő védelmére, ha azok kívülről könnyen megközelíthetőek. Egyetlen zár felszerelése sohasem ad kellő biztonságot, mert az ajtó záródó oldalán az ajtólap magasságának körülbelül a felénél felszerelt zárszerkezet zárópontja annyira távol esek az ajtóküszöbtől, ill. a felső ajtófélfától, hogy segédeszközzel könnyen feszíthető, még akkor is, ha az ajtólap merev. Egyrészt ezért van szükség kiegészítőzárra, másrészt azért is, hogy ne engedje az ajtót deformálni. A kiegészítőzár a főzár hengerbetétjétől eltérő zárlatú legyen, vagyis csak két kulccsal lehessen kinyitni az ajtót.
A kiegészítőzár a három ponton záró zárszerkezetet pótolja. A télikertek és üvegházak esetében ez a legmegfelelőbb megoldás.
Reteszes zárszerkezeten azt értjük, amelynek reteszét csak kulccsal (vagy belülről gomb elforgatásával) lehet működtetni. A bevéső reteszzárat ugyanúgy kell felszerelni, mint a bevéső főzárat. A télikertet a lakástól elválasztó nyílászáró esetében lehet ideális ez a megoldás.
Az ajtó záródó oldalára a kiegészítőzárat rendszerint a főzár felett helyezik el, mert ebben a magasságban esik legjobban kézre nyitáskor, záráskor. Ennek azonban ellentmondanak a szilárdsági követelmények. A támadási erő megoszlása végett törekedni kell az erő egyenlő elosztására. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a kiegészítőzárat mindenképpen az alsó fogópánt közelében ajánlatos elhelyezni. Tapasztalatok szerint ugyanis a betörők rendszerint az ajtó záródó oldalán sokszor a főzár alatt szokták felfeszíteni az ajtót. Mindez egyaránt vonatkozik a kétszárnyú és az egyszárnyú ajtókra.
Ne hagyjuk védtelenül a jól megépített télikertünket, még a tervezéskor gondoljunk a megfelelő zárszerkezetekre.
 A kiegészítőzár szereléséről és tervezéséről. A télikertek és beépített teraszok valamint üvegházak nyílászárójának zárjaira is fordítsunk nagy figyelmet a tervezéskor és a kivitelezéskor is. A legtöbb ember érdeklődik a télikert, zár, kiegészítőzár, zárszerkezet, reteszzár, beépített terasz iránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése