Fedélszerkezet és nyílászárók a télikertépítésnél

Terasz és télikert ajtó és ablak
Egyedi nyílászáró teraszbeépítésre télikertbe

Párazárás a terasztető beépítésénél


A teraszbeépítés és télikertépítés alkalmával előfordulhat, hogy manzárdszerű kialakítást szeretnénk választani, vagy valamilyen okból ez a szerkezeti felépítés célszerű. A terasz födém felé épített télikert építésénél a födémfeltöltés ajánlott anyaga a kazánsalak, de modernebb anyagok sincsenek kizárva. A jó ácsmunka speciális szakértelmet, a mesterség fogásainak biztos tudását feltételezi. A télikert fedélszék építését ezért minden esetben szakemberre bízzuk.

A fedélszerkezet állításának időpontjáig a teraszfödém feltöltésének már el kell készülnie. A koszorúból kiálló lehorgonyzó tüskék rögzítik, zárják elmozdulás-mentesen a sárgerendákat, talpszelemeneket. Ezek helyét a koszorú zsaluzatán bejelölik, a födém szemközti oldalain, és a terv szerint beágyazzák a kötőelemeket a híg betonba. Erre az időpontra kell kialakítani a kötőgerenda aláfalazásokat is.

Első lépésben a télikert födémmel érintkező faszerkezetek kerülnek a helyükre. Ezeket a szerkezeteket az egymással szembeni tetőszéleken, egymással párhuzamosan a födémterv szerint kell elhelyezni.

A télikertépítés tetőszerkezetének felállításánál a következő lépés a szelemenek elhelyezése a fogópárokkal. Ezt követi a szarufák beépítése, majd a helyükre illesztik az esetleges zárt szélrácsdeszkát, lécet.

A télikert vagy teraszbeépítés tetőfelületén megjelenő ablakok és ajtók kiváltásait a fedélszék-építéssel egy időben készítik. A tetőablakok és tetőkibúvók számára a megfelelő nyílásméretet szem előtt tartva, a szarufák magassági méretével megegyező vastagságú rövid gerendát csapolnak be. A terv szerint több szarufa is kiváltható ilyen módon. Terasz- és erkélyfalak, télikertfalak építésekor nem kizárt, hogy több szarufát is ki kell váltani.

A hőszigetelés és a párazárás a gyakorlatban háromféle módon helyezhető el a télikert tetőszerkezetén:

  • közvetlenül a szarufa külső oldalán egybefüggően;
  • közvetlenül a szarufa belső oldalán, egybefüggően;
  • a két szarufa között.

 Fedélszerkezet és nyílászárók a télikertépítésnél és teraszbeépítés gyártásánál a zárak és zárcsere figyelembevételével. A télikertépítés egyik fontos mozzanata a tető nyílászáróinak és azok zárjainak megfelelő kialakítása, a párazáró réteg beépítése a megfelelő módszerrel, jó minőségű anyagok használatával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése