2019. december 3., kedd

Műanyag tartály rotációs öntéssel

Műanyag tartály gyártás

műanyag tartály
IBC műanyag tartályok. Rotációs öntéssel gyártották őket ipari felhasználásra
A műanyagiparban elterjedt úgynevezett rotációs öntés (Rotational Molding), más néven termoplasztikus rotoformázás a hőre lágyuló műanyagok (plastics) előre megadott paraméterek szerinti megformálása hőkezeléssel és az öntőforma körbeöntésével.

A praktikus technológiát a felhasználói igényeknek megfelelően elsősorban nagy méretű üreges tárgyak – műanyag tartályok, vízgyűjtő hordók, tároló és keverőkádak, ipari kármentő tálcák – készítésére használják. A nagyipari vagy manufaktúrás gyártási folyamatban a por vagy granulátum formájú polimert (pl. a polietilén vagy izoprén port, esetenként a polikarbonát, polisztirol granulátumot) megolvasztják az előre kialakított, öntőtartálynak nevezett formában, amelyet ezután egymásra merőleges két tengely mentén megforgatnak. Ennek köszönhetően az olvadék egyenletesen szétterül a forma belső felületén. A kapott öntvény hűtésre szilárdul meg, utómunkára alig van szükség.

A rotációs technológia előnyei és perspektívái


A rotációs öntési technológia azok közé a tárgyalakító műszaki eljárások közé tartozik, amelyek lehetővé teszik nagy térfogatú (akár több tíz köbméteres, azaz több ezer liter űrtartalmú) zárt (zárható) és nyitott üreges testek létrehozását. Nagy előnye a többi formaalkotó technikával szemben, hogy varratmentesen – azaz gyenge pontokat és esztétikai hibákat okozó hegesztési és elválasztó vonalak nélkül – formálja meg a munkatárgyakat, legyen az ipari műanyagtartály vagy biztonsági gyűjtőtálca. A rotoformázás biztosítja továbbá az edény számára az egyenletes falvastagságot, ami az időtálló tartósság és teherbírás, nyomásállóság alapfeltétele. A rotációs öntés során nem alakul ki belső nyomás, ezért az így gyártott tartályszerű tárolóeszközök szinte teljesen feszültségmentesek. A módszer alkalmas változatos felületek és textúrák kialakítására, s nem csupán nagy méretű – akár több tízezer liter űrtartalmú – tartályok, hanem sokféle, változatos geometriai formájú üreges tárgy gyártását teszi lehetővé.

A rotációs öntés gyenge pontjai


A rotoformázás technológiájának vannak kihívásai  is, ezek közé tartozik a viszonylag hosszú ciklusidő és az alacsony automatizáltság. Az elmúlt évek fejlesztései ezeket a folyamatokat igyekeznek optimalizálni. Eredményeiknek köszönhetően a 2000-es években a szektor folyamatosan növekszik.

A világon jelenleg évente kb. 1 millió tonna műanyagot dolgoznak fel ezzel a módszerrel, de a gyártók további piacbővülésre számítanak annak tükrében, hogy folyamatosan új igények merülnek fel az autó-, az élelmiszer- és az építőipar részéről.


 Műanyagtartály gyártása, rotoformázás: IBC


Ám a rotációs öntéssel előállított tárgyak vezető terméktípusát továbbra is a négyszögletes vagy hengeres kialakítású tárolóedény, leginkább a kocka alakú, 1000 literes IBC, az ipari műanyagtartály képezi a kínálatban, amely könnyen ellátható biztonsági folyadékgyűjtő tálcával és raklappal, így alkalmas a targoncás konténer-szállításra. Forrás: iparitartaly.hu muanyag-tartaly


A termelési és eladási statisztikák szerint különösen azokban a fejlett ipari országokban nőtt meg az állandő üzleti kereslet a fent leírt folyadéktárolók iránt, ahol törvényileg szabályzott szigorú egészség- és környezetvédelmi, állami szintű rendeleteket hoztak az utóbbi években (pl. víztisztító, ülepítő és derítő tartályok és medencék használata Svédországban).

A rotációs technikán alapuló módszert permanens módon alkalmazó piacvezető műanyaggyártó cégek illetékeseinek véleménye szerint a jövőben a víz-, ivóvíz- és a szennyvízkezelés gazdasági területe kínálja majd a legtöbb lehetőséget a résztvevők számára, ugyanakkor a formatervezett és magas ipari minőségű, csúcstechnológiás és felhasználói szinten exkluzívnak számító top műanyagtermékek irányába is nyitnának. Biztató példák már vannak szerte a világban, ilyenek a szuperkönnyű, igen szilárd és mégis légies hajótestek vagy - igen, bulvárhír: - falánk medvékkel tesztelt, általuk is feltörhetetlennek bizonyuló, masszív korpuszú hűtődobozok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése