2019. április 26., péntek

Öntözőrendszer füvesítéshez

Hobbi öntözés


Locsolás és öntözés vízzel
Egyszerű locsolópisztoly öntözéshez
A kert füvesítésének sikere a föld minőségétől, a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásától és az öntözéstől függ. A fűmag „megindulásának” alapkövetelménye a megfelelő nedvességtartalom biztosítása, ami azt jelenti, hogy a pázsit kialakításának kezdetekor a napi 5-7 öntözés sem túlzás.

A szükséges öntözőrendszer típusa a kert méretétől, a vízkivételi mű típusától és a tulajdonostól függ.

Egyszerű hobbi öntözés


A friss pázsit nedvességének biztosítását kézi öntözéssel is biztosíthatjuk. Ez a legegyszerűbb öntözővíz rendszer, mely azoknak ajánlott, akik minimális befektetéssel szeretnék megoldani az öntözővíz kijuttatását a pázsitra, emellett módjukban áll időt szentelni az öntözésre.

A hobbi öntözés eszköze a locsolópisztoly, melyhez egy megfelelő hosszúságú locsolótömlőt, kerti tömlőt kell vásárolnunk. A locsolótömlő két végére egy-egy kuplungos tömlőcsatlakozót szerelünk. Ez lehet egyszerű- vagy stoppos tömlőcsatlakozó. A locsolópisztoly és a kerti tömlőt így már egymáshoz tudjuk csatlakoztatni, már csak a kerti csapra kell egy külső- vagy belső menetes csapcsatlakozót szerelnünk és el is kezdhetünk öntözni.

kerti öntöző berendezés
Billenős öntözőfej

Egyszerű szórófejek


Időtakarékosság céljából vásárolhatunk esőztető szórófejeket. A billegős négyszög esőztető szórófejet a locsolópisztolyhoz hasonló módon kell csatlakoztatni. Az öntözőterületet könnyen megduplázhatjuk, ha egy Y csatlakozót iktatunk be, így egy második billegős esőztetőt is csatlakoztathatunk a fű öntözésére.


Automatikus öntözőberendezések


Ha a hobbi öntözőrendszert szeretnénk automatizálni, akkor a legegyszerűbb megoldás az, hogy veszünk egy kerti csapra szerelhető elemes vezérlőegységet. Lehetőség van kétzónás vezérlő vásárlására is, ez akkor jó, ha a frissen vetett, gyakran öntözendő pázsit mellett a már meglévő pázsitot is szeretnénk öntözni, de ritkábban.

Beállítható rajta: hány órakor kezdje az öntözést, mennyi ideig öntözzön, milyen intervallumban.


Profi öntözőrendszerek


A profi öntözőrendszerek kiépítését érdemes szakemberre bízni. Ezek általában fixen telepített csővezetékből, vízkivételi gépezetből és szórófejekből állnak. Lényeges szempont, hogy a teljes rendszer téliesíthető legyen, rendelkezzen leeresztő szeleppel. A profi berendezések ára meglehetősen magas, ezért érdemes szakszerűen beépíteni.

Öntözőrendszer és esőztető öntöző építése füvesítéshez a kertben. Az öntözőrendszer kialakítása rendkívül fontos feladat, ezért a füvesítés megkezdése előtt érdemes megkezdeni. A legegyszerűbb rendszer a hobbi öntözés kategóriájába tartozik. Néhány további téma, mely olvasása hasznos lehet: öntözőrendszer kialakítása és fertőtlenítése, ivóvíz tisztítása, házi berendezések, vízcső szerelése, füvesítés otthon, öntözés ára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése