2019. március 20., szerda

Hűtőtornyok fertőtlenítése és tisztítása

A klór-dioxidos kezelés előnyei


Hűtőtorony tisztítása és fertőtlenítése
Működő hűtőtorony tisztítása
A hűtőtornyok ipari létesítmények, melyekkel kapcsolatban nem elsősorban a fertőtlenítés jut eszünkbe. A gyárakban, ipari létesítményekben, amennyiben azok nem foglalkoznak élelmiszerrel, általában elegendő a felületek és berendezések alapos tisztítása, azonban a hűtőtornyok esetében fertőtlenítésre is szükség lehet.

Miért érdemes klór-dioxid szert alkalmazni?


A megfelelő módon tisztított hőcserélő csövek hatékonysága magas, ezért lényegesen kevesebb energiát kell befektetni, így olcsóbb az üzemeltetésük és magasabb az élettartamuk is.

A nyitott vízrendszerek esetében a környezetből bekerülő baktériumok és gombák számára a hűtőtorony csőhálózatában lévő meleg környezet ideális lehet a szaporodáshoz és életben maradáshoz. A baktérium, mikroorganizmus és gombakolóniák biofilm réteget hoznak létre a csőhálózat belső falán, mely tovább szennyezi a hűtővizet. A biofilm csökkenti a csövek hővezetési képességét, emellett szűkül az áteresztőképességük is, tehát a keringtetőszivattyúknak nagyobb teljesítménnyel kell üzemelniük, ami energiaveszteséget jelent.

A biofilm képződésének megakadályozása a vízminőség kezelésével érhető el, amihez a klór-dioxid ideális szer.

Egyéb fertőtlenítő szerek hátrányai


A hűtőtornyok vizének kezelését többféle módszerrel kezelhetjük. Ha nem a klór-dioxid mellett döntünk, az alábbi hátrányokkal kell szembenéznünk:

  • nagy mennyiségű szer alkalmazása szükséges a kívánt hatás elérése érdekében, emiatt emelkedhetek a költségek
  • mérgezők és veszélyesek lehetnek a környezetre
  • speciális kezelési eljárások bevezetése szükséges
  • a leeresztett hűtővizet semlegesíteni kell.

Mivel a klór-dioxid ivóvíz készítésére is alkalmas, ezért az ezzel kezelt hűtővíz tökéletesen biztonságos és a torony karbantartásakor közvetlenül a csatornába ereszthető, hiszen semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre nézve. Már kis koncentrációban is leoldja a biofilmet és elpusztítja a legveszélyesebb baktériumokat, mikroorganizmusokat a hűtőtornyok vízrendszerében.


Hűtőtornyok szakszerű fertőtlenítése és tisztítása az iparban. A hűtőtornyok vízrendszerének fertőtlenítését klór-dioxid szerrel érdemes elvégezni, hogy a csőrendszer teljesítménye és egészségbiztonsága maximális legyen. Olyan témák, melyek érdekelhetik olvasóinkat: szakszerű vízkezelés, vízvezeték szerelése, fertőtlenítés az iparban, gyors tisztítás, klór-dioxid alkalmazása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése