2019. november 23., szombat

Használt autók - sokadik tulajdonos

Hány tartálya van a használt autónak?


autó műanyag víztartály
Autó tartály - Zárható műanyag tartályok - hűtőfolyadék
Használt autók kevésbé szerencsés második vagy sokadik tulajdonosai a leglehetetlenebb anomáliákat tapasztalhatják a benzintartály és a műanyag víztartály kapcsán. A legtöbbször használtan vásárolt autóhoz az eladó egyetlen polietélin tartályt ad kármentő tálca nélkül. A tartályok egy része rossz esetben egyáltalán nem működik, a kesztyűtartó zárhatatlan, gyakran külön kulcs nyitja az ajtót, az üzemanyagtartály tanksapkáját és megint egy másik indítja az autót.

Ez utóbbi gondok ugyan talán nem a legnagyobbak, a legfontosabb kérdés inkább az, hogy az eladó tartott-e meg magának egy kulcsot, mely segítségével az autót rögtön a vásárlás éjszakáján visszaszökteti magához. Erre persze van esély, de realitása nemigen van a dolognak. Kinek kocsi lyukas hűtővíz-tartállyal.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, ilyesmi nem nagyon fordul elő. Egy vásárlás után rögtön eltűnő autó tolvaja nagy valószínűséggel az eladó lehet, ez a rendőrség számára is nyilvánvaló, a legkézenfekvőbb tehát őt elővenni. Nem jellemző tehát hogy ilyesmi, megtörténik, én azt gondolom, ennyire hülye ember nincs, de ezt azért ne vegyék készpénznek, az élet furcsa vicceket tartogat mindenki számára, szóval nincs kizárva, előfordul, hogy a kocsi egy műanyaggyárból kerül elő.

Hogy biztosra menjünk, két megoldás adódik. A radikálisabb a komplett zárcsere, vagyis elgurulni egy márkaszervizbe, ahol a teljes zárgarnitúrát és az ipari műanyag tálcát is újra cserélik, új kulcsokat is programoznak az autóhoz, így már bizonyára nem lopható az vissza. A hátránya hogy csöppet drága, ötven és százötvenezer forint közötti végösszegre számíthatunk, ráadásul a műanyag hordókon még jövedéki adó is van.

A hűtővíz-tartály és a kármentő tálca


A másik, némileg költségkímélőbb módszer a tartályokat légmentesítő zárak átkódolása. Ez esetben megmaradnak a régi vízrendszerek és zárszerkezetek, ám azokat kiszerelik, a belső összetételt megváltoztatjuk és új kármentőt készítünk minden IBC tartályhoz. Szükség szerint az immobiliserből töröljük a régi kulcskódokat és újraprogramozzuk azt. A végeredmény többé-kevésbé ugyanaz, a régi elkallódott kulcsokkal az autó a továbbiakban nem nyitható és nem indítható. Költségeit tekintve ez a művelet minálunk a műanyag autó tartály gyártási évétől és évjáratától függően 25-50 ezer forint közötti összeg lehet. Mivel a végső hordó és kád ár számos összetevő függvényében változik, ezért erre mindig egyedi árajánlatot adunk.


A komplett tartálygarnitúra cseréjével szembeni előnyök közül a legfontosabb talán, hogy ez hamar megy. Nem kell egy hetet várnia amíg megérkezik a vegyi gyárból a négyszögletes tartály, nem szükséges a műanyaggyárból külön költségek árán lekérni a tálcák programozáshoz szükséges kódokat, ezt saját hatáskörben meg tudjuk oldani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése