2013. július 18., csütörtök

Így cseréljünk ajtózárat házilag!

Elég gyakran előfordul, hogy zárat kell cserélnünk. Akár megoldhatjuk egyedül is, szerelő nélkül. Ha ajtózár-cseréről van szó, két megoldással kell számolnunk. A kültéri és fából készült ajtókra két módon szerelhető zár, vagy az ajtó külső részére, vagy pedig az ajtófélfába, amelynek neve süllyesztett belső ajtózár.

Ajtózár csere házilag


Vegyük először a süllyesztett zár típust. Ha ilyennel szeretnénk ellátni az ajtót, arra készüljünk, hogy ez a zártípus rendelkezik acélnyelvvel is, ha az ajtó be van zárva, ez beleilleszkedik az ajtófélfába süllyesztett lemezbe. Hogyan megy végbe az ajtózár-csere? A házi praktikák ebben is segítenek, csak érdemes tudni a szerelés menetét.

Először illesszük az ajtó elé belülről a zárat, ahová majd kerül. Jelöljük meg, mekkora hosszúságban szeretnénk az ajtóba süllyeszteni és mekkora magasságban legyen. Kövessük a magasság megjelölésének vonalát, és a zár majdani helyét az ajtó élén is jelöljük meg. Következő lépés a zár vastagságát lemérni. Jelöljük ezt is be az ajtó éle közepén. Ha készen vagyunk, elő a fúróval: már csak a zár helyét kell kifúrni és vésővel elegyengetni.
hogy kell: ajtózár csere házilag
A kifúrt üregbe benyomjuk az ajtózárat, majd az ajtó élén ki kell jelölnünk, hová kerül az előlap. Mielőtt munkához látnánk, a zárat vegyük ki és mélyítsük ki vésővel a helyet, ahová az előlapot helyezzük. Ha megvan, a zárat illesszük az ajtó külső oldalához – megnézzük, hová kerüljön a kilincs tengelye illetve a kulcslyuk és jelöljük meg. Fúróval készítsük el a lyukakat, és hogy megfelelően tágak legyenek, még reszelni is lehet rajtuk. Végül nyomjuk be a zárat a kialakított helyére és csavarozzuk be.
Az ajtózár-csere következő lépése: a kilincs tengelye következik. Illesszük be, és – miközben a kilincs helyét nem tévesztjük szem elől -, az ajtó két oldalára a fedőlapokat is szereljük rá. Ha készen vagyunk, csukjuk be az ajtót. A két zárnyelv helyének bejelölésén a sor, amelyek az ajtótokra kerülnek.  Ismét vésésre van szükség, az üreg elkészítéséhez – a lemez helyét, amely a zárak nyelvét rejti majd, ki kell mélyíteni.  A lemezt csak akkor illesszük majd a helyére (már csavarozással), ha úgy látjuk, hogy az ajtó és a zár is tökéletesen működik.
Hasonló otthoni praktika alkalmazható a külső zártípus esetében is. A külső típus jellemzője, hogy az ajtó külső oldalán csak a cilinder zár látszik az egész szerkezetből, a belső oldalon az ajtó egy gombbal nyílik-csukódik.
Hogyan szereljük fel?
Az ajtózár-csere azzal kezdődik, hogy bejelöljük az ajtón azt a távolságot, hogy mennyire van távol a cilinderzár tengelye a szerkezet szélétől.  Majd elkészítjük fúróval a henger átmérőjének megfelelő lyukat az ajtón.  Az alátét-lemezt illesszük a cilinderre, ezután nyomjuk a kifúrt helyre. Majd a szerkezet alap lapját az ajtó belső oldalára illesztjük és a csavarokat behajtjuk.
Az ajtózár-csere következő lépése, hogy a belső oldali zárszerkezet a helyére kerüljön. Vigyázzunk a cilinderzár nyelvének a helyére is, ha a nyelv hosszabb, mint ami nekünk megfelel, akkor fémfűrész segítségével vághatunk belőle. Mindig nézzük meg azt is, mit javasol felszereléshez a zár készítője.
Ha készen vagyunk, csukjuk be az ajtót, majd a már felszerelt zár magasságát jelöljük meg ceruzával az ajtótokon. A zárnyelvet elnyelő házat is el kell helyezni: ennek a helyét vésővel mélyítsük ki, és a ház csavarokkal a helyére kerül. Mielőtt végzünk, ellenőrizzük, jól működik-e a zár. Az ajtó forgópántjainak állításával segíthetünk a dolgon, ha nem zökkenőmentes a zár működése – de az ajtófélfán levő rész precíz beállításával még az utolsó simítások előtt elérhetjük, hogy minden pontosan illeszkedjen.
Az leírás alapján nem is olyan bonyolult, de ha mégse sikerülne az ajtózárcsere házilag, , akkor hívjunk csak nyugodtan szerelőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése