2018. május 19., szombat

A télikert zárt rendszerű fűtésének beszabályzása

Melegvízfűtés, gázfűtés. Infrafűtés hősugárzókkal

kültéri infra terasz
Infrasugárzó panelek a kültéri teraszon
Zárt helyiségekben jó hatásfokkal működik a hagyományos fűtés, egy nyitott teraszon azonban hiába helyezzük el a központi fűtés radiátorait: hőjük elillan, felszáll a meleg levegővel. Télikertben megfelel a konvekciós mód, kültéri teraszra azonban érdemes közvetlen hatású infrasugárzókat telepíteni.

Nézzük át mindkét rendszer lehetőségeit, előnyeit és hátrányait. Az infrapaneles témát a https://infrabolt.hu/infra-felhasznalas/teraszfutes-infrasugarzokkal/ honlapról merítettük.

Hőtechnológia a télikertépítés során


Télikertépítés fűtőtestek beszerelése
Radiátorok a télikertben
A lakószobaként is funkcionáló télikert építése során fontos a megfelelő hőtechnikai berendezések beszerelése, hogy a bezárt szobában is kellemes legyen a hőmérséklet. A központi fűtés kialakítása a növények tárolása szempontjából is hasznos lehet. A fűtési rendszer kiépítésének utolsó mozzanata a beszabályozás, melynek szakszerű kivitelezéséhez a szakemberek szolgáltatását kell igénybe venni.

A központi fűtések kevésbé elterjedt típusa a gőzfűtés, melynek beszabályozása némileg eltér a melegvízfűtési rendszerek beszabályozásától, a zárt rendszerek kialakítása azonos elven működik.

 Melegvízfűtés a télikertben


A télikerben a központi fűtőberendezés szerelésének befejezésekor házi próbafűtést kell tartani. Ennek a célja, hogy minden fűtőtestet végigtapogatva megállapítsuk a következőket:

  • Nincs-e dugulás a beépített terasz fűtőberendezéseiben, a rendszer megfelelően zárt, ha igen, akkor a dugulás okát meg kell szüntetni.
  • Körülbelül 30 °C-os fűtővíz-hőmérsékleten egyenletesen megindul-e a cirkuláció gravitációs melegvízfűtésben, működik-e a keringtető szivattyú. Jól és megfelelően zár-e a rendszer. Ha nem, akkor ebben az esetben már méretezési okokban is kereshető a késés oka. Az egyes fűtőtestek egyenlőtlen felmelegedését szabályozással, vagy megfelelő szivattyú beépítésével kell megoldani.
  • A fűtővíz egyenletesen melegíti-e fel a fűtőtesteket a télikertben, és kb. 80-90 °C-os fűtővíz-hőmérséklet mellett egyenletes-e a fűtőtestekben a 20 °C-os hőfokesés. Ha a kezelési utasítás ennél kisebb vagy nagyobb hőesést ír elő, akkor ezt kell ellenőrizni. Erre az esetre kell összpontosítani a legnagyobb figyelmet, mert ez okozza a legtöbb problémát.

A jó fűtőberendezés fő feltétele, hogy az azonos rendeltetésű helyiségek belső hőmérséklete akármelyik emeleten, ugyanolyan fűtővíz-hőmérséklet mellett azonos legyen. A télikertben a nagyméretű üvegfelületek miatt nagyobb lehet a hőveszteség, ezért a megfelelő hőszigetelés érdekében inert gázzal töltött üvegbetétek beszerelése ajánlott, ha lakószobaként is szeretnénk használni.

Az egyenletes működés egyedül a csővezeték megválasztásával nem érhető el, mert a kivitelezéshez csak bizonyos szabványos csőméretek állnak rendelkezésre, melyek közül a csőméret számításakor – általában határesethez közel – minden tervező és kivitelező a bővebb csőméretet választja.

Gőzfűtések beszabályozása

A gőzfűtés a télikertek vagy beépített teraszok esetében meglehetősen ritka megoldás, mégis érdemes ezek beszabályozásával is foglalkozni röviden.

Hasonlóan a melegvízfűtés beszabályozásához a gőzfűtéseknél is az első próbafűtés alkalmával kell meggyőződni, hogy a vezetékek áramköreiben nincs-e dugulás. Itt is arról kell a beszabályozás során meggyőződni, hogy nincsenek-e rövidre záró áramkörök, amelyek miatt a másik áramkörök lemaradnak. Gőzvezetéknél a nagyobb ellenállású áramkörön kevesebb fűtőenergia áramlik.


Infrafűtés kültéri teraszokon

A VDB New Age szériájú infrasugárzó panelek takarékosak kültéri teraszfűtésre, és
kültéri dohányzóhelyek kialakításához is kiválóak. Az infraszgarat nem fújja el a szél, ezért az infra teraszfűtés tökéletesen alkalmas nemcsak fedett, hanem szabadon hagyott terek kifűtésére (rendezvények a szabadban, étteremhez kapcsolódó külső teraszok).

Kültéri teraszok fűtése infrasugárzókkal - Halogén asztalfűtés otthon nagy teljesítményű kültéri hősugárzó berendezéssel: gyorsan megtérülő beruházás. Pergolák, erkélyek, kis autószerelő műhelyek közkedvelt fűtési módja és eszköze a sötétsugárzó infrapanel.
A télikert építés során történő, annak zárt rendszerű fűtésének beszabályzása. A télikertépítés és teraszbeépítés és egyéb belsőépítészeti munka nem lehet teljes a megfelelően kivitelezett, jól átgondolt és helyesen megtervezett fűtési rendszer nélkül. A plusz szoba funkcióját meghatározza az, hogy télen milyen hőmérsékletet tudunk elérni benne, ehhez szükség van a fűtési rendszer beszabályozására az üvegházban vagy télikertben.

Ha szeretnél még néhány érdekes és izgalmas témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk számodra: télikert gyártás, teraszbeépítés Budapest, infrapaneles fűtés kivitelezése; fűtési rendszer beépítése, műanyag télikert gyártás ára, zárt rendszer kiépítése. Elektromos infrafűtés kültéri teraszokon infrasugárzó panelekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése