2018. december 12., szerda

Szivattyús melegvízfűtés csőhálózatának szerelése

Vízrendszerek szervezési szolgáltatása

Víz vezeték csőrendszer
Melegvíz fűtési rendszer csővezetéke

A szivattyús melegvízfűtési rendszer alapvezetékeinek és elágazásainak kialakítása hasonló a gravitációs melegvízfűtéshez. Lényeges különbség csak a légvezetékekhez szükséges hurkoknál van. A szivattyút és a tágulási csövet háromféleképpen kapcsolhatjuk a csőhálózathoz, s ezzel együtt tulajdonképpen a légtelenítést is háromféleképpen oldhatjuk meg. A melegvízrendszerek fertőtlenítésére nincs szükség, de erősen ajánlott a vízkő kiszűrése, hogy megelőzzük a berendezések és csövek károsodását.

A vízszivattyút a visszatérő vezetékbe építjük


A fűtési rendszer egyik megoldása, amikor a szivattyút a lehűltvíz-vezetékbe építjük be, és a berendezés tágulási csöve a szivattyú nyomó oldalán van. Az egész hálózat depresszió alatt van, csak a kazánokban van csekély túlnyomás. A kazánok biztonsági csöveit a tágulási tartály magasságáig vezetjük, és felülről közvetlenül kötjük be. A tágulási tartály azonban magasan az elosztóvezeték felett helyezzük el, hogy a statikus nyomás az elosztóvezeték felett mennél nagyobb legyen, mert alacsony elhelyezéssel az elosztóvezeték kiürülhet.

Ennek a kapcsolási módnak az egyik hátránya, hogy ha több fűtőtestcsoportot kikapcsolnak, vagy a fűtővízvezetéket esetleg lezárják, a szivattyú a lehűltvízgyűjtőn keresztül beszívott vizet a tágulási csövön át a tágulási tartályba nyomja, ahonnan a víz a túlfolyón elfolyhat.


Fűtővízvezetékbe épített szivattyú


Amennyiben a fűtési rendszer vízvezetékeit úgy alakítjuk ki, hogy a szivattyút a fűtővízvezetékbe építjük be, és a tágulási vezetéket a szivattyú szívott oldalára kötjük, akkor a felmelegedett víz tartálya akadálytalanul tágulhat, mert a rendszer vizét a szivattyú nem nyomhatja a tágulási tartályba.
Ez a rendszertípus előnyös a kialakítás szempontjából.

Hidegvíz vezetékbe épített szivattyú


A szivattyú a lehűltvíz-vezetékben építjük be, és a tágulási cső a szívóoldalon helyezkedik el. Az egész hálózatban túlnyomás van, tehát légtelenítési zavarok nem következnek be. Nagyobb fűtőtestcsoportok kikapcsolásakor ugyan előfordul, hogy a szivattyú a vizet a biztonsági vezetéket keresztül a tágulási tartályba nyomja, de a víz a tágulási csövön ismét visszafolyik.

Szivattyús melegvízfűtés berendezéseinek és csőhálózatának szerelése. A melegvíz rendszerek vízvezeték csöveinek szerelési szolgáltatásait szakemberekre kell bízni, akik a szivattyúk bekötését és tisztítását elvégzik. Néhány további témaötlet, mely érdekes olvasmány lehet: fűtési rendszer kialakítása, fűtés szolgáltatás, vízvezeték tisztítás, vízcső fertőtlenítése, ivóvízkezelés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése