2020. április 7., kedd

Víztartály vagy hidrofortartály – mi a különbség?


Családi házak vízellátása, ivóvíz utánpótlás


Műanyag tartályok és hidrofortartályos szivattyú
Vízvezeték rendszer műanyag tartályai
A családi házak ivóvízellátásának megvalósításához vízvezetékrendszert használunk, melyek részeként különféle tartályokat is csatlakoztatnak a vízvezeték szerelő mesterek. A legtöbb felhasználó nincs tisztában azzal, hogy mire való a hidrofortartály, illetve, milyen műanyag tartály beszerelésére van szükség ahhoz, hogy biztosított legyen a zavartalan ivóvíz utánpótlás.


A vízvezetékrendszer részei

 Az ivóvízhálózat az alábbi részegységekből épül fel:

  • vízvezetékcsövek
  • ivóvíz vételező bemeneti cső
  • mérőóra
  • szivattyú
  • hidrofortartály
  • víztartály
  • vízmelegítő berendezés
  • vízvezeték berendezési tárgyai
  • szerelvények.

A tartályok szerepe az otthonok vízellátásában

A családi házak ivóvízhálózatának szerelése során a vízellátás minőségét és mennyiségét kell figyelembe venni. Olyan helyeken, ahol a vezetékes ivóvízellátás folyamatos és bőséges, csak minimális kisegítőberendezések szerelése szükséges. Amennyiben a vízellátás kapacitása alacsony, vagy a vízvételezés kútból történik, akkor tartályok beszerelése szükséges a folyamatos víznyomás biztosításához.


Miért fontos az állandó víznyomás?


Az állandó víznyomás biztosítása a háztartási berendezések épsége, szakszerű üzemeltetése miatt is fontos. Amennyiben átfolyós vízmelegítőt használunk, a melegvíz hőmérséklete a nyomásingadozás miatt ingadozhat, ezért szükséges a nyomás kiegyenlítése úgynevezett hidrofortartállyal.


Mi a különbség a hidrofortartály és az ivóvíz utánpótlást biztosító műanyag tartály között?


Ha a családi ház vízvezeték hálózatában nem megfelelő a vezetékes víz nyomása, szükség van szivattyú közbeiktatására. A vízszivattyú be- és kikapcsolása nyomáskapcsoló segítségével történik.
Azért, hogy a motor megfelelő hatásfokkal működhessen és a víznyomás is közel állandó legyen a rendszerben úgynevezett hidrofortartály iktatunk a rendszerbe.

A szivattyú a vizet a tartályba pumpálja, melyben egy gumiharang található. A gumiharangot a kívánt nyomásértékű levegővel fújják fel. A szivattyú a szükséges vízmennyiséget a hidrofortartályba pumpálja, miközben a gumiharangban lévő levegőt összepréseli. Amint eléri a megfelelő nyomást, a szivattyú leáll és a levegő nyomása a csővezetékbe préseli a vizet.


Műanyag vízutánpótlást biztosító tartályok


A hidrofor tartályok is alkalmasak lehetnek ivóvíz utánpótlás biztosítására, azonban mivel ezek nyomásálló fémtartályok, gumiharanggal és egyéb szerelvényekkel, ezért áruk és karbantartásuk méretükkel arányosan növekszik is.

Az egyszerű műanyag tartály nagyságrendekkel olcsóbb. Az optimális megoldás tehát az, hogy a nyomáskiegyenlítés céljából egy 20-30 literes hidrofortartályt alkalmazunk, az ivóvíz tárolására pedig egy 300-500 literes műanyag tartályt.


A vízutánpótlást biztosító rendszer működési elve


Fontos: amennyiben az ivóvízhálózat kapacitása alacsony, egy műanyag tartályt iktatunk be közvetlenül a belépővezetékhez. A tartály folyamatosan fogadja a beérkező vizet, amint a vízvételező csapot megnyitják, a szivattyú átemeli a vizet a hidrofortartályba, innen pedig a csővezetékbe kerül.


Víztartály vagy hidrofortartály – mi a különbség? A családi házak ivóvízhálózatának működtetéséhez a szivattyú mellett szükség van hidrofortartályra és ivóvíz utánpótlást biztosító műanyag tartályra is. Érdemes részletesen megismerkedni az alábbi témákkal is: ivóvíz hálózat, műanyag vízvezeték, műanyag tálca, ipari tartály, vízcső szerelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése