2016. április 22., péntek

Cipzár javítása

Fém cipzár javítása a télikertben
Jól zár a fém cipzár

Hogyan javítsunk cipzárt akár a télikertben?

Már több szó esett arról, hogy mi-mindenre lehet használni az okosan megtervezett és megépített télikertet. Az egyik időtöltés, amelyet a télikertben végezhetünk, a barkácsolás, a kisebb nagyobb javítások elvégzése. Gyakran romlik el valamelyik zárunk otthon, ezeket saját kezűleg megjavíthatjuk. Ilyen javítható zár a cipzár is.

Hogyan használjuk helyesen a cipzárt?

Még a legjobb minőségű cipzár is meghibásodik, ha helytelenül használjuk. 
Az esetek többségében a cipzár meghibásodásának oka a kocsi rángatása, amitől a zár megakad. A kocsin belül található a szabályozótüske, amely önműködően – rugóerő hatására – reteszeli a cipzár fogait. Az elmozdulás első fázisában – mind nyitáskor, mind pedig záráskor – annyira kell felemelnünk a nyelvet, hogy először kiemelkedjen a tüske, és csak ezt követően mozdítjuk el a kocsit a fogak mentén. Ennek az elvnek a be nem tartása arra vezethet, hogy egyes fogak meggörbülnek és már nem kapcsolódnak az ellenkező oldalon lévő fogakkal.
A cipzár két sor, szalagra felerősített fém vagy műanyag kapocsból áll. A zár zárása a szembefekvő kapcsok egymásba akasztásán alapszik. Ha a zár rosszul működik, ez esetben ellenőrizni kell, vajon a kapcsok pontosan párhuzamosan helyezkednek-e el. Egyetlen elferdült kapocs is megakadályozza a cipzár működését. Ilyenkor vékony fogó segítségével ki kell egyenesíteni a kapcsot.
A kocsi alsó része zárja a zárat, felső része pedig nyitja. Ha a zár élei kikopnak, akkor a kocsi nem javítható. Az egész kocsit ki lehet cserélni, egy másik cipzárból kivett kocsira. Az új kocsi beszerelése céljából, a cipzár alsó részéről le kell venni a kengyelt. A lemez végeit kifelé hajlítjuk és kihúzzuk a szalagot. A két sor kapocs teljes szétválasztása után, a kocsit alulról felnyomjuk, a kocsi végét pedig a lemez behelyezésével vagy a szalagok levarrásával fogjuk össze. A télikertben elhelyezett munkaasztalon kényelmesen elvégezhetőek ezek a munkák.
A táskákon és bőröndökön lévő cipzárakat gyertyával lehet ápolni, ami megkönnyíti a kocsi mozgását és a zár működtetését.

  •  Példák hasznos időtöltésekre, melyeket a télikertben végezhetünk.
Cipzár javítása otthon házilag. A télikertben is elvégezhető barkácsmunka, mely megörvendeztet és megnyugtat, a cipzár javítása, de a zár helyes használatát is megtudhatjuk ebből a remek posztból. Olvassunk és tanuljunk a cipzár, télikert, barkácsolás, javítás, zár feladatáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése