2015. október 11., vasárnap

Bútorzárak szerelése


Csavarozott zárszerkezet
Újfajta szekrényzár
A csavaros és csavarmentes dexion rendszerű salgó polc esetében ugyan nincs szükség zárszerelésre és zárkarbantartásra, felmerülhetnek olyan igények, hogy a salgó irattár zárható részekkel legyen ellátva. Az ajtók zárait többféle képen szerelhetjük fel. Természetesen ezekről információt kaphatunk a VPS-szerveren elhelyezett weboldalakról vagy tömeges sms útján is.

Szekrény- és fiókzárak szerelése

A bevéső zárak, szereléséhez az ajtót a gyalupadon élével felfelé, a fiókokat pedig két padvas közé rögzítik. A zárelőlap helyén, az alkatrész élén vésővel kimunkálják, utána a zárakat az előzetesen kimart zárhelyekbe illesztik, és a kulcs behelyezése után a zárat süllyesztett fejű csavarral rögzítik, majd működését ellenőrzik. A nyílt szerkezetű csavaros Salgó-polcrendszer esetében ez mellőzendő.
A beeresztőzár szereléséhez az alkatrészeket úgy helyezik a munkaasztalra, hogy a belső oldalukon kimart zárhelyek legyenek felfelé. A munkapadra rögzített alkatrészeken a zárat elhelyezik, és a belső lapról félgömb fejű csavarral rögzítik. A felcsavarozható zár szereléséhez a zár helyét jelölőmintával határozzák meg, majd a zárat a belső oldalról félgömbfejű csavarral rögzítik.
A biztonsági zás szereléséhez az alkatrészt úgy helyezik a munkaasztalra, hogy a belső oldala felfelé legyen és a zár helyét képező furat a munkavégző felé essen. A zár menetes csapját a furatba illesztik, és a zárat az oldalakkal párhuzamosan állítják be. Utána az alkatrész a külső oldaláról menetes anyával rögzítik a zárat.
A salgó polcrendszerek kialakításánál a zárakat mellőzték a szakemberek, de egyedi kívánságok alapján, vagy saját barkácsolás útján, a csavaros salgópolc is ellátható a legkülönfélébb zártípusokkal is.

 Mindenki számára ajánlott olvasmány a Bútorzárak szerelése című kézikönyv. A zárak és nyitak bútorlapba való beeresztése nehéz feladat a csavaros és csavarmentes salgó polcok esetében de természetesen ez is megvalósítható, akár egy szimpla Trovacsek számára is. Még több információ ajtózár, salgó polc, salgópolc, csavaros salgó polc, kulcs, bevéső zár, zár karbantartás, zárcsere,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése