2022. július 14., csütörtök

Miniatűr kertek a télikertben, teraszon

Növények a beépített teraszon

Télikert és minikert
Minikert a télikertben egy vödörben.

Törpecserjék és sziklakert kialakítása


A miniatűr kert Budapesten a beépített terasz és a télikert hangulatos és mutatós növénytartási módja.

Kicsi és tágas erkélyen, tetőkertben, teraszon vagy épített télikertben is könnyen kialakítható. A minikerthez mindössze egy nagyobb méretű edényre, néhány szép kőre, kőzúzalékra, törpe növésű fákra, cserjékre, és párnát képző évelő növényekre van szükség.

A edény méretét a télikert nagysága határozza meg, általánosságban azonban elmondható, hogy a fél méter hosszúságú, szélességű és mélységű edénynél kisebbet ne használjunk. Anyaga lehet fa, műkő vagy eternit. Mutatós az úgynevezett koptatóréteges betonlapból készült edényke, de állhat a miniatűr kert egyetlen szép formájú, növények betelepítésére alkalmas kőből is.

Bármilyen anyagból készül is Budapesten a beépített teraszon használt virágtartó, lefolyónyílás legyen rajtuk.

Az edény aljára 15 centiméteres drénréteg kerül. Ez lehet 1-3 centiméteres folyami kavics, hasonló méretű kőzúzalék vagy koksz. Erre 30 centiméter jó minőségű föld kerül. Mivel a Florasca típusföldek savanyú kémhatásúak, a sziklanövények zöme viszont a meszes talajokat kedveli, kertészetben szerezzünk be télikerti földet. Erre a célra érett lombföld és érett trágyaföld 2:1 arányú keveréke a megfelelő, amelyet az egész mennyiség 1/10-ének megfelelő mészkőzúzalékkal még egyenletesen összedolgozunk.
Növények és minikert a télikertben
Télikertben kialakított minikerti növények

 Növények termesztése épített teraszokon

A beépített teraszon a növények elrendezése az edény elhelyezésétől függ. Ha a a budapesti télikertben vagy beépített teraszon mód van rá, telepítsünk növényeket. Mennyiben körbejárható a dísznövény, akkor középre kerüljenek a magasabb szobanövények s körbe az alacsonyabbak. Ha egy oldalról van rálátása az edényre, akkor hátul legyenek a magasabb növények, elöl az alacsonyabbak.

Először is süllyesszünk be a földbe egy-két szép formájú követ úgy, hogy csak 1/3 részük álljon ki. A kövek nem csak dekorációk: bizonyos mikroklímát teremtenek a növényeknek, s nedvesen tartják az alájuk hatoló gyökereket. Ezután ültessük be a fákat és a cserjéket. Az edény méretétől függően 1-3 darab elegendő.

Végül az évelő növények betelepítése következik a télikertbe vagy körbeépített teraszra. Az évelők alá hagymákat, gumókat ültethetünk. Erre a célra a hóvirág, a krókusz, a törpe íriszek s a botanikai tulipánok alkalmasak. A hagymákat és a gumókat sűrűn egymás mellé, kis csoportokba helyezzük el.


Narancsfa nevelésére és gyógynövények, dísznövények gondozására kialakíthatunk miniatűr kerteket a télikertben a budapesti lakások teraszán is. Kellemes környezetet teremthet az ízléses és jól megtervezett miniatűr kertek kialakítása a budapesti télikertben vagy a szakszerűen kivitelezett beépített teraszon, ahol sokféle növény gondozását végezhetjük szabadidőnkben a hideg téli napokon vagy a meleg nyárban is. Ha szeretne további extra tartalmakkal megismerkedni, az alábbi témákat ajánljuk olvasásra: télikert ára, beépített terasz kialakítása, növények termesztése, kert építése, budapest szolgáltatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése