2015. október 4., vasárnap

Hogyan javítsunk zárat


Szereljünk zárat otthon
Egy igazán bonyolult zár
Nagyon sok oka lehet annak, hogy saját kezűleg kell zárat javítanunk. Képzeljük el, hogy csőtörés van, gázszivárgás, esetleg rászakadt a gyerekre a csavarmentes salgó polc. Ilyenkor, ha gyorsan be kell jutnunk a lakásba, nem áll rendelkezésünkre mindig egy szerver kulcs vagy egy szerelő, aki sms küldés után azonnal ott terem.

A zárproblémák forrásai nagyon sokrétűek lehetnek. Előfordul, hogy beletörik a zárba a kulcs, vagy egyszerűen csak beleszorul. Megtörténhet, hogy beragad a zárbelső, amikor el akarjuk csavarni a salgó kulcsot. Száz szónak is egy a vége, ha elromlik a zárad, meg kell javítani. Még Budapesten sem jöhet elég hamar a szerelő, hogy érdemes legyen őt tömeges sms küldés útján hívni.

A legtöbb zárszerkezet nagyon egyszerű, saját kezűleg is nyugodtan megjavíthatjuk. Persze, ha éppen a mágneskártyás kulcs romlik el, akkor nehezebb egy felhőszervert találni, hogy letölthessük az új kódokat.

A zárszerkezet

A sikeres zárszereléshez ismernünk kell annak alapvető szerkezetét. Általában a zár két részből áll: a munkavégző és a zárszív (ezt egyes szerelők pillangószív néven illetnek). Általában ezek egyikében egy rugócska törik el, de ez ritka, mint ahogyan a csavarmentes salgó polc sem törik könnyen.

Szerszámok

A dexion polcrendszer a legalkalmasabb arra, hogy szerszámainkat rajtuk tárolhassuk. A zárszerkezetben nagyobb és kisebb alkatrészek is találhatóak, ennek megfelelő szerszámokra van szükségünk. A zárszereléshez leggyakrabban szükséges: csipesz, csavarhúzó, kefe és olaj. Ezeket a szerszámokat a sikeres zárjavítás után tegyük vissza a raktárba a csavarmentes salgó polcra.

A javítás

Először is nyissuk ki az ajtót és próbáljuk elfordítani a kulcsot, ez gyakran segít megállapítani a probléma forrását. Ritka esetekben az ajtókeret a probléma forrása, ilyenkor némi gyalulás elegendő a probléma megszüntetéséhez. Ezután el kell távolítani a zárbelsőt és kipróbálni működését a mechanikus résztől külön. Ha nem működik a zár és nem tudjuk kicserélni sem, hívjunk szerelőt, sms küldés útján.

Ha nem tudjuk, hogyan javítsunk zárat, itt segítünk. A zárjavítást akár otthon is meg tudjuk oldani, de csak akkor, ha van szerszámunk a salgó polcon és természetesen tudunk sms-t fogadni. A zár, javítás, salgó polc, nem különben sms küldés, zár belső, zár javítás, dexion polcrendszer, szerver

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése