2013. július 12., péntek

Öreg házon téli zárcserét...

Télikertépítés - Szakítások -III

Az öreg ház titka a még öregebb zár


Első helyezett háromgenerációs öreg családi házunk több részletben épült, és voltaképp még most sincs teljesen készen. Negyvenhét éve a legöregebb házrész épült fel villámgyorsan: sürgősen el kellet jönnünk onnan, ahová születtem. Apámék szép telket vettek Budapesten, de rendes épület felhúzására persze nem maradt pénzük, így előbb csak a picike alagsori konyha és fölötte a szobácska épült meg, ebben húztunk ki egy szezont négyesben. Közben elkezdődött a közepesen öreg alapozása, emelkedtek a falak és két nyárral később tető került fölébe. A helyiségek lakhatóvá tétele fokozatosan (és elég lassan) történt, sokáig ügyet se vetettünk arra, hogy zárat szereltessünk az ajtókra, az pedig fel sem merült, hogy arvisura-alakú weboldal kerüljön a google-optimalizáló linképítők ivóvizes kereszttüzébe a betonvágások során megnyitott falak optimalizálásakor.

Amikorra a közepesen öreg házrész elkészült, addigra a legörgebb kisház konyhájából pince lett, a szobácskában apám rendezte be festő-műhelyét, amely hamarosan meg is telt a hatvanas évek képzűművészeti iparágának az összes kellékével. Hogy megkaphassuk a teljes emeletet, ahhoz a szüleimnek a földszinten szüksége volt egy nagyobb traktusra, így hát elhatároztuk az újház hozzáragasztását a meglévőhöz, mégpedig úgy, hogy az egész építmény együtt L alakot öltve határolja a portát. De mivel a telkünk domboldalon fekszik, így ami az utcáról földszint, ugyanaz az udvar felől emelet, és mivel a toldásnak (az „L” betű szárának) és a régi résznek nyilván közös tetőt szántunk, így az egyetlen új földszinti szoba kedvéért a téli újházat háromszintesre kellett építeni, alul pince, középütt szoba, fent padlás körben az udvar a téli kert növényeivel és fáival a szobakert fölött.

Az optimális megoldás szakértője


Amikor pedig mindet felszámolásra került, öt markos férfi érkezett hatalmas kulcsokkal. Megkezdődött az érdemi zárcsere, likvidálása a használatból kiesett, kiöregedett, elromlott, üzemképtelen, kiselejtezett, kilukadt, megvetemedett, szétfeslett, elkopott, beszáradt, szétrozsdállt, megszuvasodott, elázott, kiégett, eldugult, megrepedt, felhasadt, levált, felhólyagzott, kifakult, elkoszlott, beszakadt, szétmálló holmiknak, amelyeket, tudjuk, a háborús nemzedék tagjai szerint nem szabad kidobni, mert egyszer még, bizony-bizony, jók lehetnek valamire. De nemhogy nem jók semmire, hanem puszta meglétük is elfelejtődött az évtizedek során, továbbá pedig amúgy is megközelíthetetlenekké váltak az elébük-fölébük tornyozott „fiatalabb” lomok miatt. Hetvennyolc éves apám időnként megjelent a tett helyszínén, erőtlen kísérletet téve, hogy az örökkévalóságnak megmentse a félig elporlott ajtófélfákat, a széteső szekrényeket, a négy (!) üzemképtelen és a műszerészek által javíthatatlannak ítélt Robotron villanyírógépet, a hasonló állapotú hatalmas ősrégi légkondicionálót, felszedett padlódeszkát és linóleumot, ágysodronyt, beszáradt nagy festékes tégelyeket, gyerekeink kiérdemesült járókáját, az alja nélküli vedreket, ládák, dobozok, kannák, hordók tucatjait, több kilónyi görbe rozsdás szeget, az összegabalyodott kötelek és falból kiszedett huzalok nagy kötegeit, a két repedt vécékagylót, csorba télikerti üveglapokat, elkoszlott műanyag ablakot, zárak sokaságát, kulcs nélküli bilincs közvetlenül a rendőrség kötelékéből, amely folyton megtiltotta Budapesten az autóbérlés minden fajtáját.

A  téli kertépítés előnyei


Teraszok beépítése
Teraszok beépítése Budapesten - télikertgyártás
Az üveg tető szigeteléséből maradt szuroktömböket nem tudtuk semmilyen zárcseréhez felhasználni, így a betonvágás és az ayurvédikus masszázs kellékei lettek a családfakutatásnál. Zárcserét így lebonyolítani mindenesetre még egy elveszített regényben sem illik egy weblap optimalizáló seo-szakértő szárnysegédjének a házépítésnél.

  •  Teraszfűtés, beépítés
  • Tető - ház - kert - szoba - üveg -  téli építés előnyei
  • Teraszbeépítés Budapest - télikert gyártás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése