2017. január 6., péntek

Ilyen a biztonságos zár

Zár fedél biztonsági
Biztonsági fedeles zár
Betörők ellen a biztonsági zár fedéllel a megoldás


A kiegészítő biztonsági zár merev vagy megerősített nyílászárókon, fedélen tudja igazán érvényesíteni a hatását. Az ajtólap több ponton való zárása céljából a két különálló zár szervesen összeépíthető. Az ajtó homlokoldalára szerelendő meghosszabbított előlapon egy másik zár szerelhető, amely fogaskerék—fogasléc-áttétellel a központi zárszerkezetről működtethető. Ezzel a kialakítással négy ponton zárja az ajtólapot a főzáron kívül, amely természetesen hagyományosan csapdás, azaz kilincses működtetésű.

A zárszerkezethez tartozik a kifejezetten erre a célra fejlesztett, a hagyományostól eltérő zárólemez is, amely szintén feltételezi az ajtótok megfelelő szilárdságát. Ennek kialakítása hasonló a hosszabbított zárólemez kialakításához. Az eltérés főleg az alkalmazott acéllemez vastagságában van.

A különleges kiegészítőzár felszerelhető:

  • egyszárnyas jobbos vagy balos ajtóra
  • kétszárnyú ajtóra
  • bizonyos esetekben fedélre.

A zárak mechanikai védelme fokozható az elektronikus behatolásjelzőkkel.

A zárak biztonsága fokozható, ha hengerzáras betétet használunk, melyben a kulcs profilja eltér az eddig ismertektől. A csapokat nem lépcsős kivágású kulcs mozgatja, hanem a kulcslapon levő mélyedések hozzák egy szintbe az elzárócsapokat a hengerpalást síkjával.

A letapogatás és a kulcsok egymásba nyitásának megakadályozására több csapsorral is gyártanak zárbetéteket. Ezek igen megbízhatóak, de felszerelésükkor körültekintően kell eljárni, a letörés ellen vastagpajzzsal kell megvédeni.

Ilyen a biztonságos zár, melyet nem csak ajtóba, hanem fedélbe is szerelhetünk, ha arra van szükség. Az olcsó zár olyan mint a műanyag, érdemesebb biztonsági zárat védő fedéllel vásárolni, akár a szervizben, hiszen a biztonságunk és a laptop működőképessége minden pénzt megér. Ne felejtsük el az alábbi érdekes témákat sem: zár, biztonsági zár, fedélzár, zárszerkezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése