2015. szeptember 27., vasárnap

Zárak a betörő szemszögéből

Egy zár nem zár! 

Melyik polcot lehet bezárni?
A jól zárható Salgó polc olyan mint egy szekrény
Ezzel a régi reklámszövegből vett magvas idézettel és azzal az általános alapigazsággal kezdeném, hogy az olcsó zárat messziről kiszagolják a betörők, s mivel amúgy is sok a lakás, a drágább nehezen feltörhető zárakkal inkább nem foglalkoznak.

Nincs olyan zár, vagy védelmi berendezés, ami tökéletes biztonságot nyújtana. A cél inkább az, hogy megnehezítsük a betörő dolgát: az idő múlásával nagyobb az esélye, hogy valaki felfedezi ügyködését.

Salgó polcokkal telezsúfolt szerverteremben vezet az utam, a börtönviselt férfi munkahelyére. Régi zár feltörő. Leülte a büntetését, manapság VPS szerver üzemeltetésével foglalkozik. Elmesél néhány dolgot a lakásajtók zárjairól.

Rögtön tisztázza, hogy az újabban népszerűen csak biztonsági vasajtónak nevezett Kínai gyártmányú valami, semmire sem jó. A Kínában milliószámra gyártott, elsőre bonyolultnak tűnő zárat valójában univerzális kulccsal könnyedén ki lehet nyitni… Illetve jó esetben ki lehet nyitni, mert gyakran a tulajdonosnak is problémát okoz, hogy rendeltetésszerűen használja az ajtót, ilyenkor jön a zárcsere. Arról már ne is beszéljünk, hogy a „vasajtót” egy konzervnyitóval is ki lehet nyitni, az anyaga gyengébb, mint a jó teherbírású csavaros salgó polcé.

Azt ajánlja a szakember, hogy használjunk mikrochippes elektronikus kulcsot. Az ilyen eszközök kódjait, biztonságos felhő szerverben tárolják dexion rendszerű polcokon kódolva. Az esetleges idegen behatásokról tömeges sms küldés megy a tulajdonosnak.

Védjük értékeinket!